6 d’oct. 2007

Spiaggia solitaria



Mare mare mare voglio annegare
portami lontano a naufragare
via via via da queste sponde
portami lontano sulle onde


Franco Battiato és un músic que em resulta curiós. Té una pinta que sembla haver-se reencarnat (tot i que encara no és mort) en el teclista dels Antònia Font i les seves melodies, recollides en desenes de discos editats des dels anys seixanta, em fan passar de la ganyota a l’embadaliment.

Si escric sobre ell és perquè aquesta tarda he llegit una entrevista que li ha fet La Vanguardia (aquell diari tan esquizofrènic que ara s'ha empetitit) aprofitant que fa poc voltava per Barcelona. En l’entrevista tant les preguntes com les respostes es mouen per aquell terreny eteri que només pots parar-te a observar si tens temps, i avui era el meu cas. Que si la condició humana, que si la recerca del jo, que si el budisme i el sentit de la vida. En fi, res de nou sota el sol que il·lumina els cantautors de l’abstracció. Però, com deia, Franco Battiato m’encurioseix. D’entrada, el seu posat. De sortida, la seva extraordinària fertilitat musical. Pel mig i, segons el meu parer, com a cúspide, la cançó Summer on a Solitary Beach. Ignoro si l’has escoltada mai, i si l’has escoltada no sé si també et sembla que es tracta d’una melodia, d’un ritme, d’uns arranjaments i d’una lletra que no són el que en música s’acostuma a considerar normal (força gent m'ha dit que no li troba res de l'altre món o que en té de millors). En tot cas, aquí la deixo:







No vull indagar gaire més en l’univers d’aquest senyor. No sé ben bé per què, però tinc por d’arribar a un punt que em defraudi. Sé que, a part de cantant melòdic, ha escrit diverses òperes, una missa, és director de cine, pintor... i segurament deu ser més coses.

De l’entrevista, a diferència del títol que han decidit posar-li («Casi siempre el buscar es mejor que el encontrar»), em quedo amb les preguntes i les respostes finals:


Esos inicios tan difíciles que tuvo...

... No fueron duros, siempre he hecho lo que he deseado.

¿No fueron frustrantes?

Hay dos cosas que no conozco: la frustración y la envidia. Cuando oigo una composición maravillosa de otro también la siento mía, porque me ha entrado dentro, me pertenece. Aunque ahora ya sólo escucho música clásica, he escuchado toda la música posible: japonesa, china, india...

Y El vacío es su resumen.

Es un álbum que trata de todo lo que hemos hablado. La pieza 'Nada' es lo que parece tiene el mismo título de mi última película, que se presenta este mes en Italia y que habla sobre la existencia. Una discusión teológica entre un creyente, un ateo y uno que duda.

¿Usted es budista?

Estoy muy próximo, pero me gustan todas las religiones porque en todas hay algo extraordinario. Si eres un verdadero músico sabes que en esta disciplina está la posibilidad de tocar planos superiores de existencia. La música te hace entender que la materia es sólo una pequeña parte del universo.

¿Cómo se explica este feo momento humano?

Siempre ha sido así, millones de muertes violentas a diario: el marido asesina a la mujer, la mujer al marido, el padre al hijo, el hijo al padre... Pero se trata de la misma humanidad en la que conviven los más primitivos con seres evolucionados. Pero todos, a base de repetir errores, llegaremos a la sabiduría.



[Aquest post parla d’actualitat, i és quelcom que m’havia jurat no fer. Bé, un altre dia serà. Com a mínim m’ha servit d’excusa per incloure la Solitary Beach en aquest "bloc sinceromusical".]

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o dinheiro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o Cresce.Net(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. (If he will be possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll I thankful, bye friend).

Alls cuits mai couen ha dit...

Per això ens agraden aquelles persones de les quals mai ho acabem de descobrir tot, adquireixen especial interés, probablement si els coneguessim del tot ja no serien tan especials.

Curiós l'home aquest.

arckh ha dit...

Fa pinta de geni en Battiato.

M'ha agradat això de somiatrufes! ara, he de confesar que per mi, com somiartruites no hi ha res!! i no només pq em sembli molt còmic el literal "somiar amb truites" (jo me les imagino volant), precisament pel groc i la forma que gasten (truites a la francesa, of course), sinó tb per l'escola dels somiatruites de l'Albert Plà!! quin gran tema...

Somiatrufes ha dit...

Ni més ni menys, Emma, ni més ni menys. A mi em resulta més inspirador en aquest punt, em planto en la música, potser si anessis més enllà resultaria vulgar i decebedor. De totes maneres, en Battiato és molt Battiato.

Somiatrufes ha dit...

Arckh, també sempre m'he imaginat les truites a la francesa volant dins un núvol d'algú que pensa, com en els còmics. Però... per què somiar truites (no sé d'on surt, un dia ho buscaré) si podem somiar coses millors com ara trufes? ;)

Jesús M. Tibau ha dit...

Battiato és, com a mínim, un músic original, que jno és poc.

Somiatrufes ha dit...

Jesús: original, i variat i atrevit i prolífic, Déu n'hi do amb en Battiato!

pilimulf ha dit...

Hola, permitidme invitar a todos los admiradores de Franco Battiato a escuchar esta radio específica que gestiono desde agosto, Radio Battiatohispano: http://www.radionomy.com/battiatohispano.aspx http://listen.radionomy.com/battiatohispano.m3u
Es un proyecto que merece tener éxito. Apoyad esta radio dedicada a Franco Battiato y su amplio mundo. Escuchad Radio Battiatohispano. Gracias. Pilar Mulas

Anònim ha dit...

This is my first visit here, but I will be back soon, because I really like the way you are writing, it is so simple and honest